Page 5 - Opsis nr 3 2020
P. 5

Ett konstverk med lyskraft oh glädje
Hajbarnet
av Barbro Lindgren Bild Charlotte Ramel Rabén & Sjögren 2020
I ett mycket litet hav, egentligen en pöl, föds ett hajbarn. Hans överbeskyddande mamma vill att han ska simma tätt intill henne hela tiden men hajbarnet vill upp- täcka allt och leka med de andra fiskarna. Och det dröjer inte länge förrän han har kommit på avvägar.
Eftersom han trots allt är en haj så är alla andra fiskar rädda för honom till hans stora förvåning. Till slut är det rocka, ”en fisk med ögonen på magen”, som vågar sig fram och då hänger de andra fiskarna på. Men till slut blir han ensam kvar och när en hotfull lyktfisk dyker upp börjar han gråta och ropa på sin mamma som genast kommer forsande som en ubåt i det svarta vattnet.
Denna enkla lilla berättelse som varje barn kan identifiera sig med och förstå är läckert bildsatt av Charlotte Ramel. Från-
sett det första och sista uppslaget är det en fantasieggande undervattensmiljö som av- bildas. Fiskar i alla regnbågens färger och skiftande utseende fyller sidorna omgivna av slingrande vattenväxter av olika slag.
På uppslagen som inramar historien möter vi havet/pölen uppifrån där den ligger omgiven av höga berg. Det enda som syns i vattnet är en liten och en stor hajfena. På den inledande illustrationen kommer
en skogsmus i randig tröja vandrande med sitt metspö över axeln. På den sista går han därifrån med en fisk på kroken.
Barbro Lindgrens kortfattade och självklara text bjuder illustratören att fantisera och sätta sin prägel på verket. Charlotte Ramel har skapat en spännande transparent värld som vimlar av varelser och växter med uttrycksfulla miner. Ostronet som gläntar på sin snäcka stänger snabbt när hajbarnets mamma dyker upp, och fiskmammorna tar sina ungar i fenan när det är dags att simma hem. Överst på sidorna vajar olika fiskedrag som kanske sitter fast på skogsmusens spö. Men hur han fick sin fångst får vi inte veta.
Med Hajbarnet har Charlotte Ramel skapat ett självständigt konstverk som fyller Barbro Lindgrens berättelse med lyskraft och glädje. Humoristiskt och underfundigt formger hon med säker hand den speciella miljön och dess invånare.
De två upphovspersonerna har samarbetat tidigare i den absurda Ängeln Gunnar dimper ner (2000) och Nu är du en höna (2015). Charlotte Ramel debuterade 1988 med Tårtboken och sedan dess har hon illustrerat en mängd böcker, med både andra författares texter och sina egna.
Anne-Marie Karlsson
bibliotekarie
    Efter en stund kommer de gröna och röda
fiskarna, och de har antenner på huvudet,
tillbaka. De känner fisken som har ögonen på magen. – Vi vill också leka båtar! ropar de.
5

   3   4   5   6   7