Page 18 - Opsis nr 3 2020
P. 18

O SISRE S AR
Formfulländat
Kom dagen
kom natten
Text: Åsa Lind
Bild: Emma Virke
Lilla Piratförlaget 2020
Det här gillar jag, att man kostar på en så avancerad bilderbok för yngre barn. Det känns skönt med ett poetiskt tilltal i både text och bild. Frukten av det givande sam- arbetet mellan Åsa Lind och Emma Virke är högst njutbar för människor oavsett ålder. Motivet är den sista sommardagen
i skärgården, så som den upplevs av en liten flicka. Humlesurr och våtkalla fötter, rusning till sista badet med hjärtats häftiga dunkande som fortplantas i marken. Den poetiska noga utformade texten är omsatt i levande bilder av sommaren ur barnper- spektiv.
Naturen och barnen är i fokus. Här finns mycket att upptäcka och känna igen, som hur det känns när alla andra skrattande kan simma ut till flotten utan flytkuddar, medan flickan står kvar bland vassvipporna. ”Ensam, som osynlig.” Tro inte att det är sorgligt, bara realistiskt.
Formatet är ovanligt numera. Kom dagen, kom natten är en leporello, som också kallas vikbok eller dragspelsbok. Den har bilder på båda sidor och man kan i vårt fall följa dagens respektive nattens händelser
i stående, utvikt form. Bokformatet har
fått sitt namn efter betjänten Leporello i Mozarts opera Don Juan, han som sjunger sina långa upprepningar med husbondens älskarinnor. Formen var vanlig under 1800-talet i det viktorianska England. Ibland räknas de till leksaksböcker men det kan vara grymt orättvist. Jag har t.ex. ett nytryck av en stilig leporello med ”Nursery Rhymes” illustrerad av Kate Greenaway.
Åsa Linds och Emma Virkes gemen- samma berättelse har samma höga kvalitet. På ena sidan är dagens händelser motiv, på den andra sidan nattens. När de nattliga drömbilderna tar över låter Emma Virke fantasin flöda i scener i krita och bland-
teknik. När flickan vaknar till morfars frukostbord är det med övertygelsen att ”nästa sommar ska jag säkert simma utan flytkuddar”.
Ser konstnärer dragspelsboken som
en utmaning, är den på väg tillbaka? 2013 kom Jockum Nordstöm ut med Vart ska du? en leporello med löst sammanfogade stiliga situationsbilder. Den klassiska lepo- rellon har styva bildsidor, medan dagens utgivning är vekare och mer ömtålig.
En bok att läsa gemensamt, helst utvikt, stående på golvet, som barn och högläsare avnjuter i bukläge.
Susanna Ekström
      18
N
E
P
C
R
E

   14   15   16   17   18