Page 15 - Opsis nr 3 2020
P. 15

 Läckert
och tänkvärt
Brevet från mig
– Dikter för unga av Lena Sjöberg Natur & Kultur 2020
Lena Sjöberg har jag mest förknippat med poesi för yngre barn och stiliga genomarbetade faktaböcker som Hårdkok- ta fakta om ägg (Opal 2013) eller Slående fakta om hjärtat (Opal 2016) för alla åldrar. Den här milt rosa inbundna poesisam-
Du
Ett stadigt, välkänt andetag. Ett hjärtas lugna, trygga slag.
Halsgrop, nacke, nyckelben.
Din hud är varm och mjuk och len.
Blundar jag så är du där.
I allt jag gör, i rummet här.
I skjortan, den som doftar du. Den skjortan har jag på mig nu!
  lingen med gult silkeband är något helt annat. Visserligen är undertiteln ”Dikter för unga” men jag uppfattar fle- ra av dem som tillbakablick- ande och allmängiltiga, även om de utspelas i ungdomliga miljöer med diktens flickjag i centrum.
Tonen är otvungen och innerlig och samtidigt var- dagligt noterande. Sjöberg skriver varmt och trovärdigt om nära relationer. Här finns kärleksdikter, orosdik- ter, den unga osäkerheten, pendlingen mellan svek och hopp och funderingar över den egna identiteten och vem-vill-jag-vara-osäkerhe- ten. Dikter med melodisk rytm, lätta att högläsa, några vardagligt okomplicerade som ”Springa långt med tofs” bryter mot mer bränn- heta känslostarka strofer som gestaltar misstänksam- het och ofrivilligt svartsjuka tankar.
Titeldikten ”Dikten från mig” är en stark berättelse om Annelie som upplever sig som osynlig för killen som lämnade henne med våta strumpor och uppknäppt,
Lena Sjöberg. Foto Bruno Wegelius
trasig blus på gården. När hon senare i livet ser skolkamraten påminns hon om så- ret som aldrig läkt men hon väljer att vara fortsatt osynlig.
Färgsättning och layout har alltid stor betydelse i Lena Sjöbergs böcker, varje verk har sin egen ton. I den här poesi- samlingen är det milda pastellfärger där motiven skugglikt anas genom dimmoln. Helhetsintrycket är bläddervänligt, läckert och inbjuder till omläsningar och efter- tankar.
Susanna Ekström
  15   13   14   15   16   17