Page 9 - Opsis nr3 2019
P. 9

O SISRE
S AR
 Spännande men lättvindigt
Projekt Gemini
Ett annat jag
av Carin Gerhardsen & Petter Lidbeck Rabén & Sjögren 2019
Carin Gerhardsen har bland annat skrivit polisromaner i Hammarbyserien för vuxna deckarläsare och Petter Lidbeck har gett ut en rad böcker för unga, både deckare och annat, samt vuxenromaner under namnet Hans Koppel. Ett annat jag, första titeln
i serien Projekt Gemini, utgör starten
för deras samskrivande. Resultat: en lika spännande som lättläst ungthriller – blad­ vändare är ordet – för målgruppen cirka 9 till 11, 12 år.
Efter den prolog, som verkar ha blivit obligatorisk i romaner, börjar Ett annat jag på allvar med att de trettonåriga skolkam­ raterna Malin, Amanda och Rasmus sitter på McDonalds i centrala Stockholm. Vid
bordet intill ligger en kvarglömd portfölj. Malin grabbar tag i den och springer ut på gatan för att försöka hinna ikapp ägaren.
Då exploderar portföljen och Malin dör. Hon är inte heller den enda som dödas – mördas – eller utsätts för mordför­ sök. Amanda, vars föräldrar dog i en bil­ olycka, knyts än närmare sin moster Bim. Skolkamraterna Rasmus och Amanda, som inte varit några vidare kompisar, närmar sig också varandra.
De tre ger sig ut på en bilresa genom Europa. Målet är ett barnhem i Rumänien från vilket Amanda adopterades och alltid velat besöka. Det blir en händelserik biltur som ger nya erfarenheter av människors
– särskilt barnens – livssituation och upplevelser där livet befinner sig blott en tillfällighet, ja, slump från döden. Som då Amanda skänker sin jacka till ett rumänskt kloakbarn, en flicka i samma ålder som hon. Strax slår döden till.
Ett återkommande, hotfullt ansikte syns på foton och framträder i minnet: först vid bilolyckan, sen på McDonalds och nu också på det rumänska barnhemmet.
Ansiktet av en man som förföljer dem, från Stockholm till Bukarest, vidare till Venedig, Barcelona och Sagres, där upp­ lösningen ska ske.
Ansiktet tillhör Angelo, torped
och livvakt åt den
i Geneve bosatta Teresa Leboucher, ansvarig för Ge­ mini­projektet och ägare till en rad barndaghem i hela världen. Projektet går ut på att gen­ manipulera: en enäggstvilling förses med en superegen­ skap medan den andra tvillingen får vara en så kallad referent, vanlig och medelmåttig. Men Gemini­projektet
Carin Gerdhardsen
Petter Lidbeck
    riskerar nu att bli offentligt.
En spännande berättelse, starkt verk­
lighetsanknuten och djupt allvarlig. Också riktigt hemsk, vilket det tyvärr handskas en smula lättvindigt med. Att låta mord och död passera i vuxendeckare utan att berörda personer bryter ihop är illa nog. Men när detta sker i en thriller för yngre?
Gerhardsen och Lidbeck berättar kollageaktigt med korta kapitel ur de
olika personernas synvinkel och snabba nedslag på förbiskyndande platser. Mycket nämns om allt från genmanipulation och övermänniskoideal till livsvillkor i Europas länder, människovärde och respekt för liv som död. Men allt detta just nämns, just skyndas förbi. Det blir lättläst och spän­ nande på bekostnad av fördjupning och vidareutveckling.
Inte ens när något mänskligt och sentimentalt glimtar till hos den annars så metodiske barnamördaren Angelo stannar berättelsen upp. Det är synd. Ytterligare femtio sidor och det hade funnits plats att såväl bygga upp som fördjupa och avrunda berättelsen.
Med Ett annat jag har Carin Gerhard­ sen och Petter Lidbeck lagt grunden till
en ungthrillerserie som säkert kan bli lika spännande och förhoppningsvis också fördjupas mer i kommande titlar. Att en fortsättning följer avslöjar cliffhangern i sista kapitlet: Teresa Leboucher finns nu på en annan plats på jorden där hon bedri­ ver snarlik verksamhet ...
Bengt Eriksson
kulturjournalist och recensent
 50
N
E
P
C
R
E
Foto Anna-Lena Ahlström
Foto Zac O’Yeah   7   8   9   10   11