Page 6 - Opsis nr3 2019
P. 6

Ömsint i text och bild
Detta är mitt liv
av Rose Lagercrantz Bild Anneli Furmark BonnierCarlsen 2019
Äntligen är det dags att åka till kollo. Sophia har verkligen längtat. Samtidigt är hon orolig för hur det ska bli. Hon är inte så bra på att umgås med andra, känner sig
lätt utanför. I år fyller hon 14 och tillhör de äldsta och då måste det bli bra Hon har bestämt att hon ska hålla ett tal när hon kommer fram. Där ska hon förklara hur det är att vara autistisk.
Rose Lagercrantz beskriver känsligt hur Sophia funderar över sig själv och på hur hon ska uttrycka sig för att de andra ska förstå. Hon ska börja med att säja ”Detta är mitt liv”. Men när hon kommer till kollot går hon och gömmer sig.
Parallellt får vi följa Sophias mamma som är på hemväg från kollot. Hennes hjälplöshet inför Sophias problem är lätt
    att känna igen sig i för de flesta föräldrar. Även utan diagnos har många barn och unga perioder av utanförskap och ensam­ het. Rose Lagercrantz har som vanligt för­ mågan att på ett enkelt sätt förmedla både barns och vuxnas sinnesstämningar.
Boken växlar mellan serierutor och uppslag med bilder i varierade format och insprängda textavsnitt. Anneli Furmarks snyggt färgsatta tuschillustrationer återger träffsäkert Sophias och övriga personers känslor i ansiktsuttryck och kroppsspråk. Hennes många levande porträtt av Sophia uttrycker närhet och förståelse.
När Sophia till slut står inför kollo­ gruppen och ser deras undrande ansikten och hör spridda stön glömmer hon vad hon skulle säja. Men det blir ganska bra i alla fall. Hon lyckas på ett närmast hjärtkni­ pande vis få alla med sig och läsaren kan andas ut. Sophia får nog en bra kollosom­ mar trots allt.
Anneli Furmark har tidigare gett ut seriealbumet Närmare kommer vi inte (2018) för ungdomar samt ett stort antal grafiska romaner och seriealbum för vuxna.
Anne-Marie Karlsson
47
Foto Helen Karlsson

   4   5   6   7   8