Page 11 - Opsis nr3 2019
P. 11

O SISRE
En riktig nostalgitripp
Alla ska sova
Text: Astrid Lindgren Bild: Marit Törnqvist Rabén & Sjögren 2019
Alla ska sova är en bildsatt vaggvisa för små barn och kanske ännu mer för utvaka­ de föräldrar eller trötta mor­ eller farför­ äldrar. De senare kan få världens nostalgi­ tripp redan av första uppslaget. Vi tittar in i en barnkammare där barnet ligger i en säng med höga trägavlar omgiven av alla sina ordentligt omstoppade och nattade gosedjur och leksaker. En trädockvagn med sovstrejkande igelkott, en gunghäst, en trasdocka och t.o.m. en svepask. Jag anar mitt barnrums drottningholmstapet på väggen och på fönsterbrädet den smi­ diga svarta katten som är bokens genom­ gående och sammanhållande fixfigur, den finns med på alla uppslag.
Upplägget är säkert ett medvetet val
av den svensk­nederländska illustratören, scenografen och författaren Marit Törnqvist som tidigare illustrerat Astrid Lindgrens
 S AR
   böcker som När Bäckhultaren for till stan (1989), en lantlig vinterberättelse och
den dråpliga tjurskrönan om den enorma Adam Engelbert (1991) från den små­ ländska landsbygden. Andra gemensamma bilderböcker är I skymningslandet (1994), Sunnanäng (2003) och Sagoresan(2006).
Riktigt starkt intryck har hon gjort
på de otaliga barn som besökt sagolekmu­ seet Junibacken i Stockholm, genom sin scenografi av Sagotåget och Villa Villekul­ lasalen. Missa inte de känsliga akvarellerna i spiraltrappan upp till övervåningen.
Törnqvist är väl bekant med det små­ ländska landskapet, den svenska daggiga sommarnatten och författarens kynne.
Det känns som om katten nattar grisarna i ekbacken där de ligger i högar och hoppas på nedfallande ollon. Det här är kattens nattliga revir med sömniga får och lamm som trycker sig intill varandra i övertygan­ de genomarbetade gouacher. Också de små kaninerna ligger i sovhögar, allt vaktat av höga, stränga enbuskar.
Det är en alldeles särskild förmåga Törnqvist har att skildra den lite vemodiga, svala miljön i vila. Ju längre jag tittar på det disiga uppslaget med grantopparna, desto fler fåglar går att urskilja, men också stora spindelnät framträder efter en stunds betraktande. Vissa ordpar har en bättre smak på tungan än andra, så är det med ”vareviga katt”.
När katten strövat igenom hela trakten har mörkret tätnat i Törnqvists daggfuktiga bilder och t.o.m. katten har slocknat på barntäcket. Så sjung vaggvisan till Georg Riedels svängiga, på något sätt självklara melodi, som finns inspelad på skivan Barn på nytt. Om du inte redan har somnat av detta rofyllda mästarstycke. ”Sova ska också vareviga katt”.
Susanna Ekström
 52
N
E
P
C
R
E   8   9   10   11   12