Almapristagarinnan Baek Heena: Fantasi och leklust!

Det är en lycka att detta nummer av Opsis äntligen är färdigt! Så många turer i denna Corana tid! Så många inställda arrangemang – först Barnboksmässan i Bologna, dit jag rest i över 30 år! Därefter stora festen med prisutdelning av Almapriset. Så nu beskedet att bokmässan i Göteborg ställs in. Allt detta innebär att ingen vet när och var Almapriset delas ut! Men här i Opsis kan du läsa om Baek Heena från Sydkorea och se hennes lekfulla bilderböcker!

Jag kan inte låta bli att citera en i juryn, Janina Orlovs del: ”För mig är Baek Heena en sinnlig, lyhörd, rolig och allvarlig bilderbokskonstnär. Det är ett privilegium att få vistas i det universum hon skapar”.

Undra på att jag verkligen ser fram emot att få träffa henne! Det känns som om man lärt känna henne genom Maria Lassen-Segers fantastiskt skickliga intervju – läs den på sidan 4. Där berättar hon också att hon är ett Pippi-fan, att hon t.o.m. kallades Pippi som barn. I år fyller ju Pippi 75 år och kommer trots många inställda arrangemang firas ordentligt.

Lena Kåreland skriver om både Astrid Lindgrens Pippi, Lennart Hellsings poesi och Tove Janssons Mumin i en mycket intressant artikel om hur dessa tre stora från 1945 påverkat och påverkar barn- litteraturens utveckling. För mig som älskar alla tre och alltid i mitt arbete med barnkultur försöker framhålla deras konstnärskap och värde är Lenas artikel mycket viktig. Du kan också i detta nummer läsa en intervju med Grete Rottböll, Författarförbundets ordförande om bibliotekens situation.

Utan bibliotek för demokratin. Just där ska alla barn – och vuxna – kunna läsa om Pippi, Krakel Spektakel och lilla My och snart även Baek Heenas bilderböcker. Jag avslutar denna krönika, skriven i karantän, med ett citat av Astrid Lindgren, min vän och förebild: ”Det finns vänliga människor. Det finns böcker. Och så finns barnen, skulle inte det vara tillräcklig orsak till glädje?”.

Marianne von Baumgarten-Lindberg